Amikor a fürdőszobát tervezzük, számos szempontot kell végiggondolni. Elsősorban azt, hogy kinek készül a fürdőszoba – szinglinek vagy családnak. Figyelembe kell venni a használók igényét is: egy mini wellnesst, egy kis meghitt kuckót, vagy tágas teret szeretnének? Ha ezeket már tudjuk, akkor ennek tükrében kell tovább haladunk a tervezésben.

  1. Mennyit akarunk költeni?

Nyilvánvalóan fontos szempont, hogy milyen összeget szánunk a fürdőszoba kialakítására. Ahogy sok más esetben is, itt különösen érvényes, hogy nem szabad rossz minőségű, olcsó anyagokat választani, mert hosszú távon biztos, hogy nem éri meg. Érdemes alaposan körüljárni, hogy milyen burkolatot, szanitereket építsünk be a fürdőszobánkba.

  1. Időtálló stílus

A fürdőszoba burkolatát általában hosszú évekre, évtizedekre tervezzük, ezt nem olyan egyszerű lecserélni, mint egy falat átfesteni. Ezért a színek kiválasztásánál érdemes az egyszerűbb, letisztultabb stílus felé orientálódni. A nagyon színes, nagyon mintás burkolatot hamar meg fogjuk unni, és akkor már nehezebb lesz ebből szabadulni. Ha egyszerű színeket választunk, akkor különböző színes kiegészítőkkel időről-időre új arculatot, stílust adhatunk a fürdőszobánknak – minimális ráfordítással.

  1. A szokásaink

Egy családban nagy valószínűséggel többféle fürdési szokás is előfordul. Van, aki zuhanyozni szeret, van, aki kádban fürdeni. Kevés az olyan nagy fürdőszoba, ahol elegendő hely áll rendelkezésre egy kádnak és mellé egy zuhanyfülkének is. Ilyen esetre kiváló megoldás, ha a kád egyik oldalára paravánt szerelünk, így az zuhanyzóként is tud funkcionálni. Ha nagyobb az erre szánt keretünk, akkor kádas zuhanykabint is választhatunk, ezeknek általában rengeteg funkciójuk van: hidromasszázs, beépített világítás, vagy akár beépített hangszórók.

  1. Milyen időtávra tervezünk?

Sokan élnek olyan életstílust, hogy egy-egy helyen, lakásban nem töltenek el hosszú évtizedeket, hanem viszonylag gyakran költöznek. Számukra nem olyan lényeges sokkal előre gondolkodni, azonban a legtöbben egy otthonban hosszú távra, akár egy életre terveznek. Nekik fontos, hogy a fürdőszoba kialakításakor gondoljanak a jövőre is. Ennek remek példája a padlóba süllyesztett zuhany. Ez gyakorlatilag bármelyik fürdőszobában megvalósítható, és minden korosztálynak megfelelő. Nincs botlásveszély sem gyermek- sem idősebb korban, amikor már korlátozottabbá válik a mozgás.

  1. Helykihasználás okosan

A kisebb fürdőszobákban számos trükköt alkalmazhatunk arra, hogy a rendelkezésre álló helyet a lehető legjobban kihasználjuk. Optikailag nagyítja a teret, ha a tükör nem csak a mosdó feletti részt foglalja el, hanem oldalirányban szélesebben kiterjed. A szögletes berendezési tárgyak értékes teret vesznek el, ezért érdemes lekerekített darabokat választani, ez főleg a mosdó esetében lehet lényeges, nem utolsó sorban így arra is kisebb az esély, hogy beleütközünk a sarkokba. A falfelületeket kihasználhatjuk lebegő szekrények vagy akár nyitott polcok elhelyezésére.

  1. Külön wc?

Azt is érdemes átgondolni, hogy a wc-t a fürdőszobában helyezzük-e el vagy külön. Ha többen élnek együtt a lakásban, mindenképp javasolt a külön wc kialakítása, így nem zavarják egymást a családtagok.

  1. Mi kerüljön a fürdőszobába?

Mi az, amit feltétlenül a fürdőszobában szeretnénk elhelyezni és mi az, aminek máshol is találhatunk helyet a lakásban? A mosógép és a szárítógép kerülhet ide vagy akár külön helyiségbe is. A tárolóhelyek kialakításánál is figyelembe kell venni a családtagok számát, nem mindegy, hogy hány személy holmijának kell helyet találnunk.

+1 dekorációs tipp

Egy apróság, ami minden fürdőszobában jól mutat – a növény. Ezt sokféleképpen lehet variálni, ha van kedvünk és türelmünk cserélgetni, akkor vázában vágott virágot is elhelyezhetünk, de remekül mutat mindenféle zöld cserepes növény. Ha kevés a fény a fürdőszobában, akkor választhatunk akár művirágot is, manapság már tökéletesen élethű darabokat találunk.