A Campus Sétány megvalósítását hosszú előkészítő munka előzte meg. Az első ütem építkezése több mint két év után ért véget. A beruházó Lövölde Invest Kft. számára ez volt az első ingatlanfejlesztés. A székesfehérvári befektetők azonban olyan szakmai stábbal dolgoztak, ahol a tapasztalat garantálta, hogy a beruházás kellő ütemben és a legmagasabb minőségben valósuljon meg. Az első ütem lezárásakor Rendek Richárddal, a projekt egyik beruházójával beszélgettünk. Kérdeztük tapasztalatokról, elvárásokról és a folytatásról.

Lezárul a Campus Sétány építkezésének 1. üteme. Indulásnál kiemelték a projekttel kapcsolatban, hogy remek a lokáció a városon belül, hasonló minőségű lakások a városban más kínálatában nem elérhetők, ezért remek befektetési lehetőséget is jelentenek ezek az otthonok. Bejöttek a számítások? Akik elsőként szerződtek le, most milyen hozammal tudnák eladni lakásaikat?

Több, mint két éve kezdtük el az értékesítést. Az eltelt idő alatt elképesztően emelkedtek a kivitelezés költségei, ezért – ahogy szinte mindenhol – nálunk is jelentős előnyhöz jutott, aki korán szerződött, hiszen ilyen mértékű költségnövekedést senki nem tudott előrejelezni, és így beárazni sem. Különösen igaz ez a jó helyen megvalósult projektekre, így a mienkre is. A 2017-18-as árakhoz képest 15-20%-al emelkedtek az árak, sőt a kis lakások tekintetében akár 25%-ot meghaladó az értéknövekedés. Ha valaki most el akarná adni a két éve megvásárolt lakását, a hozamból nyugodtan tudna venni magának egy szép, új középkategóriás autót.

Mi az, ami a végeredményt látva a beruházókat elégedettséggel tölti el? Mire a legbüszkébbek?

Jó ránézni az épületre. A terveken is szép volt, de így, élőben látni egész más. A tervezőtől (STUDIO G2 Építésziroda) elvárás volt a modern, időt álló megjelenés. Velük együtt mi is büszkék vagyunk, hogy ezt a látványt a valóságban is megalkottuk.

A kert még átalakulóban van. Mikor fog teljes pompájában ragyogni?

Az épület körüli befejező munkákra az állványok elbontását követően késő ősszel kerülhetett volna sor. A kertéptő mérnök és a kertész azonban a tavaszi telepítést javasolta. A már megépült játszótér, fitneszpark, kerti grill és a kiépített öntözőrendszer készen várja már a növényeket. Sok zöldet fogunk telepíteni, ami a gondos kezekben hamar buja kertté fejlődhet. A lakók tulajdona nemcsak a lakás, hanem a kert, az elektromos autó töltők, a napelemek, kamerarendszer, kerékpár tárolók és sok más, talán nem feltűnő “extra” is. Reméljük, hogy a lakóközösség egymásra is figyelmesen neveli, teszi a Campus Sétányt igazi otthonná.

A lakások hány százaléka keresi még gazdáját? Ez az előzetes várakozásoknak megfelel-e?

A lakások több, mint 85%-a eladásra került. A beruházás indulásakor a szkeptikusok azt jósolták, hogy a felére is nehéz lesz vevőt találni. A szép terveknek, a szép háznak és a vevők által is dicsért értékesítési csapatnak köszönhetően azonban a várakozásainknak megfelelő ütemben haladt az eladás. A kis lakások tekintetében még annál is gyorsabban.

Szó van második ütemről? Milyen tervek vannak még a Campus Sétányon a közeli jövőre vonatkozóan, vagy akár középtávon?

Korábbi szándékainkat nem szeretnénk feladni. A kialakított sétány, a közművek is úgy készültek, hogy lesz folytatás. A megnövekedett (27%-os) Áfa azonban megfontoltságot igényel, hiszen ezt az árnövekedést – ami még a jelenleg megépített lakásainkat nem érinti – a piac több év alatt fogja utolérni. Jelenleg egy olyan többfunkciós épület előzetes tervein dolgozik az építész csapat, mely részben kereskedelmi-szolgáltató egységből, részben lakásokból áll.

Visszanézve az elmúlt két évre, mi volt a legnagyobb kihívása a projektnek?

A számtalan kihívás közül az emberi tényezőt emelném ki. Az eltelt három évben minden nap százak, összességében ezernél is több ember munkáját kellett összehangolni, és az egyéni törekvéseiket egy irányba állítani. Mivel minden mindennel összefügg, egy ekkora építkezésen egy apró módosítás is jelentős szervezési munkával jár. A mi elvárásaink, vevőink igénye és a mai építőipar kapacitási nehézségei soha nem tapasztalt mennyiségű feladatot róttak a projektet megvalósító tapasztalt műszaki csapatra. A végén azonban már talán mindenki csak arra gondol, hogy szép lett!