Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere részvétele mellett a város jelenleg is zajló legnagyobb társasház-építési programjának bokrétaünnepségét rendezték meg június 6-án a Campus Sétány építkezésén

A Campus Sétány beruházója, a Lövölde Invest Kft. tavaly kezdte meg a 25 000 m2 alapterületű, 199 lakást, garázsszinteket, üzleteket, belső kerteket magában foglaló 11 szintes lakóépület felépítését. A műszaki átadásra 2019. tavaszán kerül sor, az első lakók ezt követően költözhetnek be Székesfehérvár egyik legjobb fekvésű területén megépült otthonaikba.

Teljes mértékben az aktuális ütemtervek alapján folynak a kivitelezési munkák a CAMPUS-SÉTÁNY I. ütem társasházi lakásépítésén. Ugyanez a tervszerűség elmondható a társasházat kiszolgáló, a Huszár és a Zrínyi utcákban zajló, Székesfehérvár Önkormányzatával közös együttműködésben készülő külső közművezeték építésekről is – tudták meg a résztvevők a Campus Sétány bokrétaünnepségén.

Meggyőző számok – Székesfehérváron évek óta nem volt hasonló volumenű beruházás

A szakembereket több nagyteljesítményű gép szolgálja ki, jelenleg az épületen 145, a külső közműépítéseken 35 szakmunkás és 12 fő őket irányító és ellenőrző mérnök dolgozik, az összes dolgozó létszáma nyárig túllépi a 250 főt.  Az elmúlt 12 hónapban szoros tempóban megépített vasbeton tartószerkezetekbe 16 763 m3 betont és 2108 tonna betonacélt építettek be.

A bokrétaünnepségen a beruházó részéről Rendek Richárd ezt nyilatkozta: „Ez az első ilyen jellegű beruházás Székesfehérváron. A régióban ilyen volumenű lakópark fejlesztésébe nem fogott senki még korábban, aminek oka részben az, hogy Székesfehérváron a nyolcvanas évek végéig a város centrumához közeli fejlesztési területek nagyrészt beépültek. Ezt követően a beruházókat korlátozta a beépíthető telkek mérete, illetve a belvárostól való távolsága. A 2008-ban kialakult gazdasági körülmények végképp megállították a jelentősebb ingatlanfejlesztéseket, így ezen terület korábbi tulajdonosának a már elkészített koncepciója sem tudott megvalósulni. Székesfehérvár szinte utolsó központi elhelyezkedésű, középmagas épülettel beépítendő területe éppen ezért csak most válhat otthonává számtalan székesfehérvári családnak, vagy olyanoknak, akik most költöznek esetleg városunkba. A városban rengeteg betöltetlen állás van, a vállalkozásoknak szükségük van munkaerőre.  Ez kihatással van a lakásigény növekedésére is.”

Mráz Melinda, a Campus Sétány értékesítési igazgatója szerint ez az időszak az elmúlt évek legtöbb új építésű lakását hozza majd magával Székesfehérváron: „Az elmúlt évek során a beruházók kivártak, igazi áttörést a CSOK bevezetése hozott, hiszen megnőtt a vásárlói igény az új építésű lakások iránt. A hírek 500-600 db új építésű lakásról szólnak a városban a 2018-as évre. Jelentős lakásnövekedés lesz a piacon, amire szükség is van, hiszen az eltelt közel tíz évben alig-alig indult lakáscélú ingatlanfejlesztés, ami Székesfehérvár fejlődésének is akadálya lehet.”

A bokrétaünnepségen dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere elmondta: „Székesfehérvár egy folyamatosan fejlődő város, ami nemcsak a gazdaság teljesítményében, a kulturális élet és a szolgáltató szektor fejlődésében, hanem az emberek életminőségében is megnyilvánul. Kiemelt jelentőségű, hogy új lakások épüljenek a városban, és ezek a különböző városrészekben rendelkezésre álljanak a fiataloknak, vagy a gyermekes családoknak – a különböző igényekhez igazodó méretekben. Ez a beruházás is mutatja, hogy a helyi cégekben van vállalkozó szellem, és hogy elsősorban a magánszektorban van lehetőség ekkora beruházásokra – és az is fontos, hogy ezekre van fizetőképes kereslet. Köszönöm az építtetőknek és a kivitelezésben résztvevőknek a munkáját, hogy a Campus Sétánnyal hozzájárulnak ennek a városrésznek a fejlődéséhez. ”

A Campus Sétány környéként valóban új városrész épül. A lakópark építkezése az I. ütem után a tervek szerint tovább folytatódik, a beruházó még további két ütemben többszáz lakást, és ezek kényelméről gondoskodó további, szolgáltatásokat is befogadó épületeket tervez.

A város emellett a budapesti Corvinus Egyetemmel közös fejlesztésben, egyetemi oktatási épületet épít a Campus Sétánnyal szomszédos Zrínyi utcában. Erre az eredetileg 19. században épült laktanya épület teljes felújításával, korszerűsítésével van lehetőség. Az építés már elkezdődött és a jövő év második felében elkészülhet, több száz diák fog itt tanulni.

Szintén a Zrínyi utcában, a jelenleg üresen álló területen 3000 nézőt befogadó új városi sportcsarnok beruházás indul, melyet egy 500 beállós parkoló egészít majd ki. Az engedély tervek elkészültek, építés jövőre indulhat.

Érdemes-e még új építésű lakásba fektetni pénzünket Székesfehérváron?

„Amikor a tervezés megkezdődött a lakáspiaci előrejelző elemzéseket nekünk magunknak kellett készíttetnünk és ebből készült a tervezési programunk, nem állt rendelkezésünkre más egyéb adat.” – mesél a projekt kezdeti kihívásairól Szekeres Gábor, projektvezető. „Az eddig eladott lakások száma és a továbbiak utáni érdeklődés volumene azonban azt igazolja, hogy a tervezési programunk megfelelő volt, projektünk sikeres lehet.”

„CSOK-lázban ég az ország hónapok óta. A családok számolgatnak, figyelik a támogatásról szóló rendeletet, valamint fontolgatják, a program melyik része illeszkedik leginkább egyéni igényikhez. A lakáspiacra leginkább az új építésű otthonokra igénybe vehető 10 milliós támogatás és az ehhez kapcsolódó 10 millió forintos, kedvező kamatozású hitel gyakorolt hatást és ez a Campus Sétány tervezésénél is fontos szempont volt. A beruházásunkban különös figyelmet fordítottunk a lakások kialakításakor erre a vásárlói szférára, így jelentős mennyiségű CSOK feltételnek megfelelő lakás szerepel portfóliónkban.” – mondja Mráz Melinda, értékesítési vezető. „Lényeges, hogy a beruházás pénzügyi konstrukció tekintetében is lehetőséget biztosítson a CSOK-os vásárlóknak. A vételár 80%-a csak birtokbaadáskor fizetendő, így lehetőség nyílik a támogatás igénybevételéhez. A lakások 50%-át már eladtuk, és miután a jelenlegi ingatlanpiaci árak folyamatosan nőttek, elárulhatjuk, hogy első vásárlóink máris jó befektetést csináltak. Ingatlanjuk már most többet ér, mint amennyiért megvásárolták. Ez a trend pedig továbbra is fennáll. A következő kihívást az jelenti, hogy a legfelsőbb szinten található, luxus minőséget képviselő penthouse lakások is megtalálják lakóikat.”

A bokrétaünnepség keretében az építtető részéről Rendek Richárd megköszönte az építésben résztvevő, közreműködő szakemberek munkáját, az „építőmester” pedig bokrétát helyezett el az épület legmagasabb pontján, messziről is jól látható helyen. A bokrétaünnepség záróakkordjaként az építkezés helyszínén, az épület már kialakított földszinti garázsszintjén tudták megvendégelni az ünnepség résztvevőit.