Egy újépítésű lakás, amikor üresen átvesszük, általában nagyon „steril”. Olyan jó lenne, ha könnyedén kialakíthatnánk benne karakteres otthonunkat, mely hűen tükrözi lakói személyiségét. Szigeti Zsófival, a Cup of Charm enteriőr stylistjával beszélgettünk arról, hogyan tehetjük egyedivé új otthonunkat. Színek, berendezési tárgyak, menő lelőhelyek. Kitérünk ezekre is.

Milyen színvilág az, ami most trend, de valószínűleg nem megy ki a divatból?

Sz.Zs.: Többféle szín van, ami most divatos. Amit ebből én a legtartósabbnak érzek, az a szürke – ennek mindenféle árnyalatai – falon és bútorban egyaránt, valamint jelenleg a kékes árnyalatok nagyon hódítanak és maradni is fognak. Utoljára az ötvenes években voltak divatban a fém színek, ezek most visszajöttek, ezek is tartani fogják magukat. Az elmúlt időszakban az arany és a sárgaréz volt a csúcson, karakteresen jelennek meg, nem csak olyan helyeken, ahol az anyag miatt hozzászoktunk – mint például a kilincs –, hanem akár lámpatesteken vagy bármilyen felületen.

Vannak kedvenc lelőhelyeid, ahol jó bútorokra, tárgyakra bukkanhatunk?

Sz.Zs.: Ez egy nehéz kérdés, mert attól függ, hogy milyen stílusban gondolkodunk. Rengeteg féle stílus létezik a lakberendezésben, és a lelőhelyeknek általában az az ismérvük, hogy egy stílus köré rendeződnek. De én abszolút hiszek abban, hogy mondjuk az IKEA-ban is lehet nagyon jó dolgokat találni. Nem hiszem, hogy van erre általános szabály. Nagyon függ attól, hogy milyen a rendelkezésre álló büdzsé, illetve hogy milyen stílusban gondolkodunk. Én személy szerint nagyon szeretem a használt bútor lelőhelyeket és használom is, akár a Jófogást vagy a Galeria Savariát, de ez nem minden stílusnál működik. Attól, hogy egy lakás újépítésű, nem feltétlenül kell, hogy a berendezés is mindenben új legyen. Egy régi tárgy remekül elveszi a steril jellegét a friss, újonnan berendezett lakásoknak.

Mi a helyzet a tapétázással?

Sz.Zs.: A tapéta jópár éve jött divatba és masszívan tartja magát, ez egy nagyon erős trend. Ezen belül vannak bizonyos stílusjegyek, amik most népszerűbbek, de ezek 1-2 évente változnak. Rengeteg variáció kapható, millióféle stílushoz igazítható, nagyon sokféle árkategóriában. Ahogy a divatban is hódít a ’80-as évek, úgy a lakberendezésben is fel-feltűnik. A fotótapétát például onnan örököltük át, ebben például sok dzsungel mintás tapéta van, ami most trend. De általánosságban elmondható, hogy a tapétázás abszolút divatban van.

Mit gondolsz a beépített szekrényekről?

Sz.Zs.: A beépített szekrénnyel lehet a legjobb helykihasználással megoldani a tárolási problémákat és egy szép lakás lelke a tárolás. Tehát a beépített szekrényekről azt gondolom, hogy sok kell belőlük, imádom őket és nagyon fontosak. Gyakorlatilag ez a lakás lelke. Egy olyan lakásban, ami rendetlen, vagy ahol nincsen jól megoldva a tárolás, ott nem lehet szép enteriőrt kialakítani, mert rettentő nagy mennyiségű a funkcionális és kevésbé funkcionális tárgyak tömege, amivel egy család rendelkezik, ezeket muszáj elrakni szem elől, hogy harmonikus enteriőrt tudjunk kialakítani és ennek a kulcsa a beépített szekrény. Ha van belőle kellő számú és méretű, az megengedi azt, hogy használjunk olyan szabadon álló, akár régi vagy új, de stílusban mindenképp meghatározó bútorokat a térben, amik nagyon szépen felöltöztetik az enteriőrt, de nem annyira funkcionálisak. Például egy lábakon álló kiskomód vagy vitrin, ami nem igazán szolgálja ki 100%-osan a tárolási funkciókat, viszont nagyon dekoratív és hangulatossá teszi a teret.

Miből válasszuk nyugodtan az olcsóbbat, és mi az, aminél ne engedjünk?

Sz.Zs.: Ez mindig egy húzd meg – ereszd meg játék. Több olyan dolog van, amire érdemes költeni, az egyik ilyen a világítás. Egyrészt mert nagyon fontos a használhatóság szempontjából, tehát hogy jól legyen kialakítva, megfelelő fényerővel, ugyanakkor esztétikailag is passzoljon a térbe és harmonikus legyen. Általában a lámpákról mondható el az, hogy nagyon tud látszani rajtuk, ha silány minőség. Vannak azért kivételek, néha nagyon egyszerű lámpatestekkel is meg lehet oldani egy világítást stílusosan, de nagyon sok esetben felmerül, hogy kiegészítőként gondolnak rá az emberek, holott a lakberendezésben egy jelentős tétel, amivel nem számolnak. Nehéz és bonyolult a kiválasztásuk, mert funkcionális és esztétikai szempontok is szerepet játszanak.

Olyan típusú tárgyakon sem érdemes spórolni, ami az egészségünkkel kapcsolatos, pl. matrac, amin alszunk vagy az irodaszék, ha otthoni irodánk van. Igazából mindenre lehet olcsóbb megoldást találni, de ezeken még alacsony büdzsé esetében sem érdemes spórolni.

Amin lehet spórolni, azok a kiegészítő tárgyak. Ha az embernek van ideje és türelme, akkor meg lehet várni a leértékelést, vagy hogy lecserélődjön a kollekció, akkor nagyon jó áron lehet ezeket beszerezni. Amire még lehet költeni és látszik is rajta a minőség, az a lakás textilezése. Díszpárnák 1.000 – 50.000 Ft-ig elérhetőek és szakértő szemmel nagyon látszik az, hogy ha komoly szövetből készült díszpárna van egy kanapén, de harmonikus összhatást, szép összképet olcsóbb textilekkel is el lehet érni, nyilván ennek a minősége is gyengébb. De aki rövid távban gondolkodik, 4-5 évre rendez be egy lakást, annak  nem érdemes erre vagyonokat szánni. Ugyanakkor az árnyékolásra – ami szintén nagyon fontos kérdése a lakberendezésnek –, nagyon komoly összegeket lehet költeni. Ha például teljes sötétítést szeretnénk, az nem olcsó. Most nagyon divatos a római roló, szerintem ez az egyik legszebb árnyékolás, és a legdrágább is, ami elérhető. Ez az utolsó mozzanat, ami megadja a tér hangulatát, de általában, mire ideérnek az emberek, addigra kifogynak a szuszból meg a pénzből, pedig nagyon fontos az összkép szempontjából.