A Campus Sétány vevői minden segítséget megkapnak, a lakások megvásárlásához szükséges hitel felvételében a Bakonyi Ügyvédi Iroda működik közre.

Önök egy adott bank hitelét kínálják a vevőknek vagy független tanácsadóként működnek?

Tekintettel arra, hogy az OTP Bank nyújtja a hitelt az építtetőnek a beruházás megvalósításához, így kézenfekvő, hogy első helyen az OTP által nyújtott, egyedileg erre a beruházásra kidolgozott hitelkonstrukcióját ajánljuk. Természetesen tanácsadóink azonban pontos felvilágosítást adnak más bankok által nyújtott hitelek feltételeiről is. A vevő szabadon tud választani, hogy melyik banktól kíván hitelt felvenni.

Mi jellemzi most a hitelkamatok alakulását?

Az elmúlt időszakban jelentős mértékben csökkentek a hitelkamatok és ma már nagyon kedvező feltételekkel lehet hitelszerződést kötni. Fontos azonban arra odafigyelni, hogy változó kamatozással, vagy hosszabb időre megkötött fix kamatozással kötnek-e szerződést az ügyfelek.

Deviza- vagy forintalapú hitelt kínálnak a vevőknek?

Kizárólag forint alapú hiteleket.

Milyen minimális önrész szükséges a vásárláshoz?

Ezt leggyakrabban a hitelt nyújtó bank belső szabályzata dönti el, maga a hitel termék. Általában azonban 20% körüli minimum önrésszel számolnak.

Milyen minimális, illetve maximális futamidőkkel lehet számolni?

A minimális futamidő nincs meghatározva, mivel a bank szükség esetén áthidaló hitelt is nyújt, aminek akár egy éves futamideje is lehet. A maximális futamidő 25-30 év, de itt tekintettel kell lenni a vevő életkorára is.

Melyek azok a költségek, amelyek felmerülnek egy hitelfelvétel esetén?

A hitelt nyújtó bankok a hitelfelvételkor sokféle jogcímen számolnak fel költségeket: értékbecslési díj, hitelbírálati díj, közjegyzői díj, folyósítási díj, stb. A bankok azonban egyedi kedvezményes konstrukciókat is kidolgoznak, amelyek során ezeket a díjakat, vagy ezeknek nagy részét megelőlegezik, elengedik. Ezek történhetnek különböző akciók keretben is, amelyek adott esetben csak néhány hónapig tartanak. Látni kell azt, hogy amennyiben egy bank jó adóssal áll szemben és a hitel megfizetésére megfelelő biztosítékokat lát, úgy általában ezeket a költségeket elengedi. A biztosítékok között első helyen az ingatlan, mint jelzálogfedezet szerepel, valamint az adós jövedelmi viszonyai. Erre a kérdésre pontos választ csak egyedi esetekben lehet adni, mert a hitelnyújtási feltételek nagyon szerteágazóak és folyamatosan változnak.

A Campus Sétány lakásaira felvehető a CSOK támogatás. Tudnak segítséget nyújtani a CSOK-hoz kapcsolódó hitel felvételében is?

Természetesen a hitel ügyintézők a CSOK felvételében is teljes mértékű segítséget tudnak nyújtani. Szükséges azonban, hogy a vevő a végleges adásvételi szerződés megkötését megelőzően ezt jelezze a beruházónak és az okiratot szerkesztő ügyvédnek. Szükséges ez azért, mert a CSOK igénybevétele esetén a jogszabály által előírt rendelkezéseket szem előtt kell tartani a szerződés szerkesztésekor.