A távfűtés távvezetékeken történő hőenergia-szolgáltatás, amely többféle energia felhasználására képes. Hatékonyabb, így környezetbarátabb lehet az épületenkénti fűtőegységek használatánál. Nem véletlenül döntöttek a Campus Sétány tervezői is emellett. 

Milyen előnyei vannak a távfűtésnek?

A távfűtés egyik legnagyobb előnye, hogy az épületben nincs semmilyen szennyező forrás. A távfűtő szolgáltatók kötelesek a hőenergia előállításakor megújuló energiát is felhasználni, így ez a fajta fűtés az egyik leginkább környezetbarát megoldás. A Nemzeti Energiastratégia szerint 2030-ig 32%-ra kell növelni a megújuló energia alapú energiafelhasználást a fűtésben.

Mivel a földgáz ára az utóbbi években jelentősen növekedett és várható a további emelkedés is, ez hosszútávon mindenképpen gazdaságosabb megoldás, mint az egyedi fűtés. A távfűtés esetében megspóroljuk többek között a kéménykarbantartás költségeit is.

A rendszer üzemeltetését, karbantartását a szolgáltató végzi, a lakók számára ez rendkívül kényelmes. Az egyedi vagy központi fűtésben kevésbé megvalósítható az ilyen fokú ellátásbiztonság – a kazán meghibásodása vagy egy esetleges baleset esetén hosszabb időbe telhet a javítás, csere. A távfűtés esetében még egy nagyobb üzemzavar esetén is 24 órán belül újra lehet biztosítani az ellátást.

Biztonsági szempontból is előnyösebb a távhőszolgáltatás – nem fordulhatnak elő olyan balesetek a lakásokban, amelyeket a nem megfelelően karbantartott vagy szabálytalanul használt kazánok okozhatnak egy egyedi fűtés esetében, valamint elkerülhető a szénmonoxid-mérgezés is. Ez elmúlt évtizedekben nem fordult elő halálos baleset vagy komolyabb sérülés a távfűtés hibája miatt.

Mik lehetnek az esetleges hátrányok?

Az évente esedékes, szolgáltatási szünettel járó karbantartást szokás a távfűtés hátrányaként említeni. Ez általában nem több, mint más fűtésrendszer karbantartási ideje. Ezen kívül a köztudatban a távfűtés gazdaságtalan, pazarló rendszerként él a köztudatban, ez azonban már a múlté, ahogy az előnyöknél már részleteztük.

Hogyan lehet kontrollálni a fűtési költségeket?

A tervezett fűtésrendszer lakásonként teljes mértékben külön szabályozható, a felhasznált energia mennyisége külön mérhető és elszámolható. A beépített vezérlés a lakók egyedi igényei alapján beállítható, így megelőzhető a felesleges energiafogyasztás.

Miért döntöttek emellett a megoldás mellett?

A kényelmi és gazdaságossági szempontok voltak a legfontosabbak, de természetesen a környezettudatosság is jelentős szerepet játszott.