A Campus Sétány megvalósítását hosszú előkészítő munka előzte meg. Az optimális lokáció, valamint az igényes anyagválasztás együttesen szolgálják a beruházói elvárásokat, a leendő lakók hosszú távú kényelmét és a lakások értékállóságát. Mitől jó befektetés a Campus Sétányon otthont vásárolni? Mire ügyeljünk, amikor lakást választunk? Mráz Melindával, a projekt értékesítési vezetőjével, és Rendek Richárddal, a projekt egyik beruházójával beszélgettünk.

Ez az első ilyen jellegű beruházás Székesfehérváron. Mi lehet annak az oka, hogy a régióban ilyen volumenű lakópark fejlesztésébe nem fogott senki még korábban?

RR: Székesfehérváron a nyolcvanas évek végéig a város centrumához közeli fejlesztési területek nagyrészt beépültek. Ezt követően a beruházókat korlátozta a beépíthető telkek mérete, illetve a belvárostól való távolsága. A 2008-ban kialakult gazdasági körülmények végképp megállították a jelentősebb ingatlanfejlesztéseket, így ezen terület korábbi tulajdonosának a már elkészített koncepciója sem tudott megvalósulni. Ez a háttere annak, hogy Székesfehérvár szinte utolsó központi elhelyezkedésű, középmagas épülettel beépítendő területe megvárt minket. Közben pedig az új építésű lakások iránt is megélénkült a kereslet.

MM: 2017-2018-as év az elmúlt évek legtöbb új építésű lakását hozza majd magával Székesfehérváron. Az elmúlt évek során a beruházók kivártak, igazi áttörést a CSOK bevezetése hozott. Projektünk célja egy olyan lakókomplexum kialakítása volt, mely a városban mind látványban, mind minőségben egyedülálló. Budapesten már korábban megjelentek a hasonló volumenű lakóparkok, és népszerűek, kedveltek a vásárlók körében. A hely adott volt, és mertünk egy nagyot álmodni.

Miért előnyös ilyen lakásba fektetni a pénzünket? Mi garantálja egy lakás értékállóságát, időtállóságát?

RR: A lakásvásárlás három legfontosabb szempontja: lokalizáció, lokalizáció, lokalizáció… Felépülhet a legjobb épület is, ha rossz helyen van, hamar értéktelenné válhat. Természetesen ügyelni kell a kivitelezés minőségére is, de ez ma már nem csak a szabványok és uniós előírások által jól körülírt magas színvonal, hanem a beruházók és kivitelezők alapvető érdeke is, ha a piacon szeretnének maradni. A minőségi anyagválasztás már „ránézésre” is jól elkülöníti az igényes épületet a – nevezzük úgy – hagyományos építményektől.

Érdemes-e ezeknek a lakásoknak a nm árát összehasonlítani a város más ingatlanainak nm árával?

RR: Mindig mindent érdemes összehasonlítani…. és észre kell venni a különbségeket. Mennyit ér, ha nem kell autóba ülni, ha valamit el akarok intézni? Mennyit ér, hogy minden karnyújtásnyira van, és mégis nyugodt a környék? Mennyit ér, hogy kiváló hang- és hőszigetelésű lakásom van? Mennyit ér, hogy minden lakás, minden lépcsőház, minden lift, a teljes környezet vadonatúj? Sorolhatnánk a kérdéseket.

Egy dolog bizonyos: egy régebbi lakásból nagyon nagy felújítási költségek vállalása mellett sem tudunk új lakást, lakókörnyezetet kialakítani.  Az új építésű ingatlanok ára pedig arányos az egyre növekvő bekerülési költségekkel.

MM: A jelenlegi ingatlanpiaci árak folyamatosan nőnek, köszönhetően a megnőtt kivitelezői keresletnek, dráguló építőanyagoknak. Jellemző a jó infrastruktúrával rendelkező beruházásoknál, hogy 500 ezer forintos nm árakkal értékesítik új építésű lakásaikat.

Mikor tekinthető egy ingatlan előnyös befektetésnek?

RR: A magyar emberek a saját tulajdonukban szeretnek lakni, nem csak befektetésként vásárolnak lakást. Ennek ellenére a Magyarországon végzett felmérések szerint a megkérdezettek több mint 90%-a tartja biztonságos, értékálló és jól jövedelmező befektetésnek az ingatlant. Egy ingatlanbefektetés hasznosságát az értéknövekedés, az ingatlan bérleti díja, az egyéb ráfordítások és a likviditás ismeretében tudjuk meghatározni.

Mit lehet elmondani Székesfehérvár és a környék jelenlegi ingatlanpiaci helyzetéről?

MM: A hírek 500-600 db új építésű lakásról szólnak a városban 2017/2018-as évre. Szakmabeli kollégák a híreket megerősítik, hiszen értesülünk egymás projektjeiről, építési engedélyeikről. Jelentős lakásnövekedés lesz jelen a piacon, országosan idén mintegy 50 ezer új ingatlan létesítése várható. Szükség is van rá, hiszen az eltelt közel tíz évben alig-alig indult lakáscélú ingatlanfejlesztés, ami Székesfehérvár fejlődésének is akadálya lehet.

Milyen országos trendek vannak jelen az ingatlanpiacon jelenleg? Mi az, ami ezekből Székesfehérváron is érezteti hatását?

RR: Megnövekedett az igény az újépítésű lakások iránt. A megtakarítások a pénzügyi befektetésekből az ingatlanokba vándorolnak. A használt lakások ára, és felújítási költségei ugrásszerűen emelkednek. A jó helyen lévő lakások (használt és új egyaránt) hamar vevőre találnak. Intenzívebb az elmozdulás a nagyobb települések felé. Szemponttá válik a minőségi lakhatás. Növekedett az új lakáshoz való jutás lehetősége. Ezek a trendek, melyek Székesfehérváron is éppúgy látszódnak.

Mi az, ami erre a régióra jellemző csupán?

RR: A városban rengeteg betöltetlen állás van, a vállalkozásoknak szükségük van munkaerőre.  Ez kihatással van a lakásigény növekedésére.

Slágertéma: CSOK. Ebből a szempontból megfelelnek-e ezek a lakások, van-e a kínálatban olyan lakás, amire igényelhető támogatás?

MM: Hónapok óta CSOK-lázban ég az ország: a családok számolgatnak, figyelik a támogatásról szóló rendeletet, valamint fontolgatják, a program melyik része illeszkedik leginkább egyéni igényikhez. A lakáspiacra leginkább az új építésű otthonokra igénybe vehető 10 milliós támogatás és az ehhez kapcsolódó 10 millió forintos, kedvező kamatozású hitel gyakorol majd hatást. A beruházásunkban különös figyelmet fordítottunk a lakások kialakításakor erre a vásárlói szférára, így jelentős mennyiségű CSOK feltételnek megfelelő lakás szerepel portfóliónkban. Lényeges, hogy a beruházás pénzügyi konstrukció tekintetében is lehetőséget biztosítson a CSOK-os vásárlóknak. A vételár 80%-a csak birtokbaadáskor fizetendő. Így lehetőség nyílik a támogatás igénybevételéhez.