Otthonod színei visszatükrözik személyiséged. Miközben kevesen töltünk azzal sok időt, hogy kigondoljuk a szobák színét, megérné előre gondolkodni, mert a színek hangulata ránk is hatással lesz. Hangulatunkra, gondolatainkra egyaránt.

A színek sokféleképpen hatnak az emberekre, ami függ az életkorunktól, nemünktől, etnikai hovatartozásunktól és igen, még az éghajlattól is. De azért általánosságokat is megfogalmazhatunk bizonyos színcsoportokat illetően, mert igaz az, hogy bizonyos színek minden emberből hasonló reakciót váltanak ki. A különböző hatások, amit a színek a különböző emberekből váltanak ki, már inkább az árnyalatokból fakadnak. Ezért is olyan fontos, hogy bölcsen válasszunk, amikor már a falfestésnél, és egy szoba dekorációjánál járunk.

Felejtsd el a trendeket!

Ne törődj a trendekkel akkor, amikor csodálatos otthonodról van szó. A színek divatja is jön megy! Fontosabb, hogy a saját preferenciáid és személyiséged határozzák meg a főbb színeit lakásodnak. A trükk az, hogy a színek, melyek mellett döntesz, egy kellemes kombinációt adjanak ki együtt.

A színek kombinációja számít

Egy kezdőnek bizonyára ezeket a színkombinációkat a legnehezebb kiválasztani. Egy markáns szín képes a bútorok méretét vagy formáját is megváltoztatni, de ugyanilyen hatással van akár magára a szobára is. A legjobb színeket kiválasztani nem ördöngösség, ha néhány alapinformációval a színekről és azok hatásáról tisztában vagyunk.

Válassz okosan és kerüld a túlzásokat!

Ne feledd, minden színnek van egy hatása a pszichénkre, lelkünkre. Gondolj csak arra, néhány szín milyen hatást vált ki belőled, hogyan érzed magad tőle. A színek bármilyen érzelmet képesek befolyásolni, a dühtől a nyugalomig. Annak érdekében, hogy egy békés, harmonikus otthonban élj, válassz bölcsen színeket. Bizonyos színek, ha nagyobb felületen, vagy egy térben túlzóan használod őket az ellenkező hatást váltják ki belőled és szeretteidből.

A legfontosabb kérdés: Milyen hangulatot szeretnél? Milyen színek segítenek abban, hogy ezt a hangulatot elérd?

Ha szeretnél választ kapni erre a kérdésre, nyugodtan kezdd azzal, hogy magazinokat nézegetsz, lakberendezési könyveket, blogokat és releváns honlapokat. Számtalan ötletre fogsz bukkanni. Szerintünk a textíliák lesznek azok, melyek utadon a legjobb idegenvezetőnek bizonyulnak majd. A kelmék, a függönyök, de még a bútorok, vagy a csempék is sokkal több színben pompáznak, mint a falak színe, ezért inkább ezeket válaszd ki elsőként, és csak utána dönts a falaid színét illetően.

Maximum 3-4 szín

Amikor valamire ráakadtál, ami tetszik, határold be magad. Ne használj egy szobában több markáns színt, mint három vagy négy. A túl sok szín egy szobában túlságosan zsúfolttá teszi a teret. A festék talán nem olyan drága mulatság, akár még kísérletezhetsz is egy kicsit. Könnyebb átfesteni egy szobát, mint újraburkolni. Az biztos.

A szobák színei és hatásuk ránk

A színek három alapvető módon hatnak ránk: aktív, passzív vagy semleges. Minden szobánál figyelembe veheted saját vágyaid, ízlésed és a szoba funkcióját. A világos színek tágítanak, levegőssé tesznek, a szoba tágasabbnak, nagyobbnak tűnik majd. A sötét színek kifinomultak és melegek, a nagy szobáknak egy intimebb hatást képesek kölcsönözni.

Vegyük sorra a színeket és nézzük meg mit tesz egy szín egy szobával! A Campus Sétány oldalán minden színről és annak hatásáról külön bejegyzést találsz majd!