Az otthonunk belső tereinek burkolatát kiválasztani nem egyszerű feladat. Ez meghatározza a lakás stílusát, hangulatát és nem utolsó sorban a költségekre is komoly hatással van. Nézzük, miből választhatunk!

Azt nyilvánvalóan mindenki tudja, hogy a burkolatokat a típusuk szerint két csoportba lehet osztani, hideg- és melegburkolatok. Hagyományosan a hidegburkolat kerül a konyhába, fürdőszobába, wc-be, a melegburkolatok pedig a lakószobákba. Mára azonban ez a trend megváltozott, így kerülhet a konyhába akár parafa vagy laminált padló, vagy egy padlófűtéses amerikai konyhás nappaliba kerámia burkolat.

Mire akarjuk használni?

Attól függően, hogy milyen igénybevételnek tervezzük kitenni a burkolatot, figyelnünk kell arra, hogy a megfelelő kopásállóságú burkolatot válasszuk. Általában az élénk színű, illetve fényes burkolatok kevésbé bírják a nagy igénybevételt, ezt mindenképp vegyük számításba a kiválasztáskor.

Igaz, hogy ez a szakemberek feladata, de azért nem árt, ha mi is tudjuk: nem csak a burkolóanyag minősége számít, hanem a felhasznált egyéb anyagok, és a technológia is. Gondolunk itt arra, hogy kültérre mindenképp rugalmas, fagyálló ragasztót kell használni vagy hogy maga a burkolóanyag is legyen fagyálló.

Ha a trendet akarjuk követni

Manapság nagy divat lett minden helyiségben fából készült burkolatot használni. Ez a konyhában, a fürdőszobában és kültéren azonban meglehetősen problémás, a víz és a napfény ugyanis nem tesz jót a valódi fának. Erre tökéletes megoldás a fahatású kerámia. Ezzel a technológiával gyakorlatilag bármilyen fa mintázatát, színét elő lehet állítani, és biztonságosan alkalmazható bármilyen térben. Nem csak a padló burkolásában gondolkodhatunk, bátran használhatjuk a falon is. Padlófűtéssel kombinálva meleg hatású és a variációk végtelen lehetősége miatt bármilyen stílusú otthonba beilleszthető.

Visszatérnek a régi idők burkolatai…

…természetesen megújult formában. Újra hódít a mozaikcsempe, a cementlap és a linóleum. A mozaikcsempével tulajdonképpen akármilyen felületet le tudunk burkolni, legyen szó akár szögletesről, akár ívesről. A minták variációja pedig végtelen. A cementlapok kiválóan mutatnak modern otthonokban, vagy klasszikus stílusú lakásokban is, bár elsősorban tágas terekben érvényesül. A linóleum szintén újra virágkorát éli, ráadásul már nem csak a padlón, hanem falon is gyakran használják.

Parketta vagy padlószőnyeg?

A padlószőnyegek egyre inkább háttérbe szorulnak, ezek olyan lakásokba egyáltalán nem ajánlottak, ahol kisállatot tartanak, valamint nem igazán alkalmas nagy igénybevételnek kitett helyiségekben sem. A parketta viszont örök divat! Ebből is érdemes olyan színt, formát választani, amihez később jól illeszthető a lakás esetleges stílusváltása is.

Mi kerüljön a falra?

A tapéta újra divat, legyen szó akár retro, rusztikus vagy vintage stílusról. Szintén nagyon népszerű a természetes kő burkolat a falakon, gránitból, mészkőből, márványból vagy homokkőből.

A legújabb trend a falburkolásban a 3D falpanel – ezek izgalmassá teszik a tereket és nagyon egyedi megoldásokat nyújtanak. Számos variációban kapható, és könnyen kezelhető, többféle anyagból – gipsz, bőr, műbőr, bambusz – is választhatunk.

Természetesen itt is érvényes a szabály: a kevesebb több! Nem érdemes minden falat tapétával, kővel vagy falpanellel burkolni, hagyjunk szabad helyeket is!

Milyen legyen az összhatás?

Általánosságban elmondható, hogy törekedni kell a burkolatok egységességére, nagyon széttördeli a teret – a kis lakásokét különösen –, ha sokféle burkolatot használunk.