Haladunk, ahogy terveztük. Az építkezéssel kapcsolatban néhány érdekességgel kápráztatjuk el az érdeklődőket. Szekeres Gáborral, a projekt vezetőjével beszélgettünk.

Az eredeti ütemezés szerint zajlanak a munkálatok?

Teljes mértékben az aktuális ütemtervek alapján folynak a kivitelezési munkák a CAMPUS-SÉTÁNY I. ütem társasházi lakásépítésén. Ugyanez a tervszerűség elmondható a társasházat kiszolgáló, de a Huszár és a Zrínyi utcákban zajló, Önkormányzattal közös együttműködésben készülő külső közművezeték építésekről is.

Lesz esetleg késés? Várható év végi átadás?

A kivitelezésben késedelem nem várható, fővállalkozók ígéretük szerint tartják a szerződéseikben vállalt határidőket. Az épület megépítés év végéig befejeződik. Ezt követőn 2019. februárban elindulhat a műszaki átadás és ennek sikeres lezárását követően tavasszal válik beköltözhető állapotba az épület. Vannak bizonyos, főleg épületen kívül végezhető kivitelezési munkák, melyek a téli idő megszűntével végeztetők el, betartva az ide vonatkozó technológiai és kivitelezési előírásokat.

Kápráztassunk néhány számadattal: hány szakmunkás és hány munkagép dolgozik egyszerre?

Jelenleg az épületen 145, a külső közműépítéseken 35 szakmunkás és 12 fő őket irányító és ellenőrző mérnök dolgozik. A szakembereket több nagyteljesítményű gép szolgálja ki jelenleg: 3 db toronydaru, 2 db autódaru, 2 db építési felvonó, 1 db betonpumpa, több betonmixer, napi átlagban 4 kamion anyagbeszállításokra, 4 db markológép, 2 db homlokrakodó-árokásó gép, 4 db billenős teherautó. Az összes dolgozó létszáma nyárig túllépi majd a 250 főt.

Hány emelet szerkezete készült már el? 

11 szintes épületünkből már 9 szint szerkezetét a vállalkozó megépítette, júniusra azonban az összes szint vasbetonszerkezete elkészül. Az elmúlt 10 hónapban, szoros tempóban megépített vasbeton tartószerkezetekbe 16 763 m3 betont és 2108 tonna betonacélt építettek be. Alsó 5 szinten már végzik a lakások falazásait, külső nyílászárók beépítését, épületgépészeti és épületvillamossági alapszereléseket.

Van-e valami, ami az eredeti tervekhez képest módosul?

Alapvetően minden az eredeti terveink szerint készül, és ezen később sem változtatnánk.

Mi okozott eddig álmatlan éjszakát? Mi volt eddig a legnagyobb kihívás?

A legnagyobb kihívást számomra a piaci igényeknek megfelelően elvégeztetett lakástervezések jelentették. Nem voltak bázis adataink, így lakáspiaci előrejelző elemzéseket kellett készíttetnünk és ebből készült a tervezési programunk. Az eddig eladott lakások száma és a továbbiak utáni érdeklődés volumene azonban azt igazolja, hogy a tervezési programunk megfelelő volt, projektünk sikeres lehet.

Ha százalékban kéne mondani, hány százalékán vannak túl az építkezésnek, hogy állnak most?

Az épületünk készültségi foka a megbízott független mérnök számítása szerint 34%-os. Ez a helyszínen elkészült munkákra érvényes. Ezen kívül több munkanemben már üzemi gyártás alatt vannak bizonyos szerkezetek, berendezések (külső, belső nyílászárók, acélszerkezetek, villamos és gépészeti berendezések, szerelvények és anyagok, liftek, stb.), illetve nagy tömegű anyagrendelések futnak (hőszigetelő, vízszigetelő, homlokzatburkolati, belső burkolati anyagok).

Befolyásol-e egy ilyen építkezést az időjárás?

Igen, minden szabadban végzett építés-kivitelezési tevékenységet az időjárás befolyásol. Voltak és lesznek is bizonyos munkavégzéseket akadályozó időjárási körülmények. Például a 35 méter magas toronydaruk működtetése 10 m/sec szélsebesség felett tiltva van. Több ilyen szeles nap is volt, amikor a daruzás, így a függőleges anyagmozgatás szünetelt.

Milyen munkálatok vannak még hátra?

Szerkezetépítési munkák befejeztével építőmesteri, szakipari és szerelőipari munkálatok az épületen, illetve út- és közmű és parkosítási munkák vannak még vissza.

Ezeknek a zaja fogja-e érinteni a környék lakóit?

Az építés mindig is zajjal jár. A további kivitelezési munkákat is a rendeletekben meghatározott időszakokban és az ott megszabott határértékek figyelembe vételével végeztetjük.