Annyiféle konyhagép van már a piacon, hogy ember legyen a talpán, aki tud választani közülük. Rengeteg olyan gép van, ami megkönnyíti a munkánkat, életünket, ugyanakkor számtalan olyan is, amit teljesen felesleges megvásárolni, egy-két használat után leginkább a polcon fog porosodni. A konyha a lakás egyik központi eleme, nem mindegy, hogy milyen eszközökkel szereljük fel.

Ami feltétlenül szükséges

Minden háztartásban elengedhetetlen a hűtőszekrény. Ennek kiválasztása nagyban függ a család méretétől, a főzési szokásoktól, illetve az extra igényektől is. Eldönthetjük, hogy kombinált hűtőt szeretnénk-e vagy inkább különálló fagyasztót. Ha sokszor szeretünk jeget tenni az italunkba, választhatunk olyan modellt is, amelynek van jégadagolója – ezeket egyébként a vízhálózatra is rá kell kötni.

A főzőlap és a sütő a konyha lelke, ezek nélkül nincs is sütés-főzés. Rendkívül széles a választék ezen a területen. A legtöbb háztartásban a 4 lapos főzőlap a népszerű, akár gázos, akár elektromos verzióban. Azonban a család főzési szokásaitól, illetve létszámától függően érdemes megfontolni a nagyobb változatokat, amelyeken akár 5 edény is elfér egyszerre, vagy akár egy wokot is kényelmesen elhelyezhetünk.

A sütők terén is egyre nagyobb választékkal találkozhatunk. Az alsó-felső sütés mindenhol alapfunkció, de érdemes légkeveréses változatot vásárolni, mivel ezzel egyszerre több fogást is készíthetünk a sütőben. Hasznos a grill funkció, a legújabb eszközökön pedig még gőzfunkcióval is találkozhatunk, ez különösen a kelt tészták, kenyerek esetében fantasztikus segítség. Jól jöhet, ha a sütőn van időzítő is, így elkerülhetjük, hogy a figyelmetlenségünk miatt odaégjen az étel, mivel figyelmeztet minket, ha az elkészült.

Ami kényelmes

Maradjunk még a tűzhely környékén – az elszívó is fontos és hasznos konyhagép. Ebből is érdemes minőségi darabot választani, hosszú távon mindenképp megéri. Manapság ezeket már nem csak a funkciójuk miatt vásárolják meg, készülnek csodaszép designer darabok is, amelyek a konyha ékkövévé válhatnak. A kiválasztásakor mindenképp figyelembe kell venni a főzési szokásokat és a helyiség nagyságát is.

Ma már szinte minden háztartásban megtalálható a mosogatógép. Ez nem csak egyszerűbb megoldás a kézi mosogatásnál, de az idő mellett pénzt is megtakaríthatunk vele. Ha a beépíthető verziót választjuk, akkor teljesen belesimul a konyha képébe, így az esztétikai élményen sem ront.

Ami praktikus

Vannak olyan alapvető, kisebb konyhagépek, amelyek a mindennapi sütés-főzés során nagyon jól kihasználhatóak. Ilyen például a botmixer, ezzel akár egy turmixgépet is kiválthatunk, ráadásul rugalmasabban használható. Alkalmas italok, bébiételek előállítására, de készíthetünk vele krémleveseket, szószokat, főzelékeket is.

Egy kézi mixer is hasznos darab. A sütemények készítésében elengedhetetlen, de más ételekhez is tudjuk használni, mindenféle habok felverésére.

Az ételkészítéshez gyakran van szükség a mérlegre. Ebből érdemes digitálisat választani, amelyen be lehet állítani a kívánt mértékegységet, így nem kell átszámolnunk a külföldi receptek mértékegységeit.

A vízforraló is praktikus eszköz, a mindennapok során gyakran használható. Akár teavíz melegítéséhez, vagy tésztafőzéshez is gyorsan felforralhatjuk benne a vizet, utána pedig egy lábosba átöntve megfőzhetjük a tésztát. Mivel automatikusan kikapcsol, ha elérte a forráspontot, így biztonságos is a használata.

A kávéfőző a legtöbb háztartásban megtalálható, a legegyszerűbb kotyogóstól a kapszulás gépekig széles a választék. Ennek kiválasztását nagyban meghatározza a család kávéfogyasztási igénye és ízlése. Van, aki a kotyogós kávéra esküszik, van, aki pedig azt szereti, ha a gép frissen darálja a kávét minden csészéhez.

Egy késes aprító mindig jól jöhet. Mindenféle alapanyagot le tudunk vele darálni, szószokat, krémeket is bátran lehet vele készíteni, valamint megkímélhetjük magunkat a hagyma késsel való aprításától és az ezzel járó könnyektől is.

Ami választás kérdése

Aki szeret otthon kenyeret sütni, annak hasznos lehet egy kenyérsütőgép, így nem foglalja folyamatosan a sütőt, és nem is kell rá odafigyelni, mivel kikapcsol, ha véget ér a program. Ez a gép egyébként a kelt tésztás sütemények dagasztásában és kelesztésében is nagy segítséget nyújt.

Sokan szeretik otthon elkészíteni a nassolnivalót, számukra praktikus lehet a gyümölcsaszaló. Ezzel igazán egészséges finomságot varázsolhatunk az asztalra, hozzáadott cukortól és egyéb adalékanyagoktól mentesen.

Az egészséges életmódhoz kapcsolódnak még a gyümölcs- és zöldségprések is. Ez a gép is abba a kategóriába tartozik, amit akkor érdemes megvásárolni, ha valóban ki is használjuk.

Rendkívül sokféle konyhagép kapható, amelyek egy-egy funkciót látnak el, ezeket valóban csak akkor érdemes beszerezni, ha a főzési, fogyasztási szokásaink indokolják, ilyen például a szendvicssütő, gofrisütő, raclette vagy egy fondü gép.

Annak érdekében, hogy ne kelljen sok felesleges és kihasználatlan holmit tárolni a konyhaszekrényekbe, az új konyha berendezésénél érdemes időt és energiát szánni arra, hogy átbeszéljük, valójában mi mindenre van szükségünk.