A Campus Sétány megvalósítását hosszú előkészítő munka előzte meg. A magas színvonalon teljesítő közreműködő partnerek kiválasztása, az igényes anyagválasztás és az optimális helyszín együttesen szolgálják a beruházói elvárásokat, a leendő lakók hosszú távú kényelmét és a lakások értékállóságát.

Az ötletpályázaton induló neves tervezőirodák közül a STUDIO G2 ÉPÍTÉSZIRODA mértéktartó, iránymutató, városképi szempontból meghatározó tervei valósulnak meg Székesfehérvár legfrekventáltabb területén. A tervezés folyamatáról Gondos Csabát, az építésziroda vezető tervezőjét kérdeztük.

Hogyan fogtak bele a tervezésbe? Mik voltak a legfőbb szempontok?

G.CS.: Irodánk tervpályázaton nyerte el az épület tervezését. A beruházó által összeállított tervezési program a tulajdonában álló terület kb. 1/3-ának beépítését célozta meg gazdaságos, jól használható, fenntartható, ezáltal piacképes lakásokkal.

Mire büszke az épülettel kapcsolatban?

G.CS.: Tervező kollégáimmal kezdettől egy élhető, gazdaságos és funkcionális, egyben reprezentatív épületegyüttes és környezet megalkotása volt a célunk. Kortárs, igényes megjelenés és anyaghasználat, elegáns lakókörnyezet, korszerű, jól tájolt, variábilis lakások jellemzik a koncepciónkat. Az épület bejárati előtereként tervezett, közterülethez kapcsolódó tér különösen fontos volt számunkra, hiszen ez nem csak az épületnek és ezáltal a lakóknak, de a tágabb környezetnek, a városnak is ad. Önmagában ettől több, mint egy átlagos lakóépület.

Kiemelne néhány olyan technológiát, ami innovatívnak, jövőbe mutatónak számít?

G.CS.: A lakások alapfelszereltségben egy úgynevezett okos otthon központtal felszereltek, mely igény szerint alkalmas a fűtés, hűtés, világítás, árnyékolás és a biztonságtechnika rendszereinek vezérlésére és ezek egy felületen történő megjelenítésére. Ez egyrészt lehetővé teszi a lakásban működő rendszerek felügyeletét – akár a lakók mobileszközeiről is –, ami nagyon kényelmes, másrészt jelentős energiamegtakarítást lehet vele elérni. Megemlíteném az épület távfűtésről üzemelő fűtésrendszerét, amely különösen környezetbarát megoldás. A 9. emeleti lakások önálló hőszivattyús fűtés-hűtés rendszerrel készülnek, amely csak az igazán minőségi lakóingatlanok jellemzője. Ez rendkívül energiatakarékos és a jelenleg elérhető legkomfortosabb megoldás.

Az ingatlanok esetében fontos az értékállóság. Mi garantálja, hogy a Campus Sétány értékálló lesz?

G.CS.: Az épület tervezésénél törekedtünk a lakások és a kiszolgáló terek lehető legjobb használhatóságára és a tervezett műszaki megoldások, berendezések, felhasznált anyagok tartósságára, időtállóságára. Az épület minőségére azonban a legnagyobb garancia maga a beruházó, aki a teljes tervezési-építési folyamatot megfelelően felügyeli és biztosítja a kompromisszummentes megvalósítást.

Különleges az épület homlokzata. Mit kell erről tudni?

G.CS.: A szálcement természetes ásványi összetevőkből álló anyag, különlegesen tartós, egyben kifejezetten könnyű. Összességében más burkolóanyagokkal összehasonlítva jóval kisebb az ökológiai lábnyoma. Az épületnek modern és egyedi megjelenést ad.

Ki az Ön példaképe a jelenleg híres építészek közül?

G.CS.: Ha egy építészt kell mondanom, akkor a japán Tadao Ando-t említeném.

Milyen stílust képvisel az épület? Milyen trendeket választhatott volna? Hogyan definiálná az épületet?

G.CS.: Egy lakóépület funkciójából adódóan eléggé kötött, az építészeti formálás tekintetében nem olyan szabad, mint egy középület. Azok a lakóházak, amelyek látványos formai megoldásokkal épülnek, többnyire a kelleténél nagyobb kompromisszumokat jelentenek a használhatóság terén. Mi ezt szerettük volna elkerülni, ezért kezdettől fogva visszafogott, egyszerű vonalvezetésű épületben gondolkodtunk, mely inkább jó arányaival és minőségi anyaghasználatával figyelemfelkeltő. A tervezés során az eredeti koncepció is fokozatosan tovább tisztult, amíg elnyerte a végleges formáját. Leginkább visszafogottan elegánsként jellemezném a házat.