Világunkban egyre fontosabbá válik a környezettudatosság, az energia okos és hatékony felhasználása. A Campus Sétány lakásai okos otthonok lesznek, az alapfelszereltséghez hozzá tartozik a fűtésszabályozás és az elektromos ellátás vezérlése – akár a távolból is. Ezeken kívül számos kényelmi funkciót is kérhetünk – az árnyékolás, valamint a klíma vezérlése, irányíthatjuk a riasztót vagy akár a lakás hangrendszerét is. Az okos megoldásokon túl számos olyan dolog van, amit mi magunk is megtehetünk a takarékos háztartás érdekében.

Energiatakarékos áramfogyasztók

A háztartás áramfogyasztásának jelentős részét teszik ki háztartási gépek. Már a megvásárlásukkor érdemes figyelmet fordítani az energiaigényükre. Ilyenkor annak is számoljunk utána, hogy meddig éri meg az energiatakarékosság. Az egy-egy kategóriával takarékosabb gépek között jelentős árkülönbségek lehetnek. Ha megnézzük az éves fogyasztást, könnyű kiszámolni, hogy hány év alatt hozza be az árkülönbözetet a gép. Ha ez a szám nagyobb, mint a gép várható élettartama, akkor már nem éri meg kizárólag az energiaosztály miatt drágább eszközöket vásárolni.

A régi, nagy fogyasztású háztartási eszközök lecserélése azonban még nem minden. Folyamatosan érdemes tisztán tartani a gépeket, egyrészt a meghibásodások elkerülése érdekében, másrészt pedig az optimális fogyasztás megőrzése miatt. Figyeljünk oda arra, hogy rendszeres időközönként tisztítsuk meg a mosógépet, mosogatógépet, vízforralót, hiszen a vízkő és az egyéb lerakódások magasabb áramfogyasztást eredményeznek. A mosáshoz ne használjunk túlzott mennyiségű mosószert, a mosogatógépet pedig akkor indítsuk el, ha tele van. Ha tehetjük, használjuk az úgynevezett éjszakai áramot ezek működtetésére. A hűtőgép akkor tud ideálisan működni, ha a konyha leghidegebb pontjára helyezzük el, minél távolabb a tűzhelytől és a fűtőtesttől. A belső hőmérséklet a legoptimálisabb esetben 6-7 Co – amennyiben ennél alacsonyabbra állítjuk, az fokonként 6% többletenergiát igényel.

A világítótestek izzóit is érdemes LED-esre cserélni, ezek hosszú élettartamúak és a fogyasztásuk töredéke a hagyományos izzókéhoz képest.

A víz az egyik legfontosabb erőforrás, bánjuk vele ennek megfelelően!

A helyes és tudatos vízhasználattal is komoly összegeket takaríthatunk meg. A konyhánál maradva – sokkal kevesebb vizet használunk el, ha mosogatógépet használunk, mint ha folyóvízben mosogatnánk. 4 teríték esetén a folyó vízben való mosogatás nagyjából 30 liter vizet igényel, míg a gépek nagyjából 9-14 liter vizet fogyasztanak egy mosogatási ciklus alatt, ráadásul nagyjából háromszoros edénymennyiséget képesek elmosni egyszerre. Ez elég jelentős különbség! A gép kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy egy-egy program mennyi vizet használ. Hasznos, ha a gépen van rövid program is, ha nem túl szennyezettek az edények, elegendő egy gyors – és ezáltal takarékos – mosogatás is.

Hasonló körültekintéssel a mosás esetén is spórolhatunk. A mosógép megvásárlásakor nézzük meg alaposan, hogy milyen programok vannak a gépen. A jelenleg forgalmazott gépek közül a legjobbak már rendelkeznek olyan funkcióval, hogy a belehelyezett ruha súlyához adagolják a vizet, de ettől függetlenül figyeljünk oda arra, hogy megfelelő mennyiség ruhával indítsuk csak el a gépet. Fontos, hogy a centrifuga fordulatszáma elég magas legyen, mert ha nagyon vizesek maradnak a ruhák, akkor lassan, nehezen száradnak, a vastagabb daraboknak hamar kellemetlen szaga lesz. A szárítás problémáira egyébként remek megoldás egy szárítógép, ez főleg a penészedésre hajlamos vagy kisméretű lakásokban főnyeremény, ezeket a mosógép tetejére is lehet tenni, nem foglal plusz területet.

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a különböző fürdési szokások is jelentős különbségeket eredményeznek a vízfogyasztásban. A legkevesebb vizet a nagyon gyors zuhanyzás igényli, főleg, ha még el is zárjuk a vizet szappanozás közben. Minél nagyobb a kádunk, annál több vízre lesz szükség, hogy megtöltsük, így ennek kiválasztásakor érdemes szem előtt tartani ezt a szempontot is. A kádfürdőnek meglehetősen nagy a vízigénye, így ez a legkevésbé ajánlott, ha takarékoskodni szeretnénk a számlákon.

Mennyibe kerül a meleg?

Ahogy arról már korábban is írtunk, a Campus Sétány lakásaiban az okos otthon megoldások része a fűtésszabályozás. A beállítások függenek a lakók igényeitől. Nem mindegy, hogy mikor milyen hőmérsékletet állítunk be. Lássuk, mit tehetünk ezen a téren a takarékosság érdekében. Télen a lakás ideális hőmérséklete 23 Co. Az ennél magasabb hőmérséklet nem csak a pénztárcánkon fog érződni, hanem az egészségünket is megviselheti a nagy hőingadozás a kinti és benti hőmérséklet között. 18 Co alá se állítsuk a hőfokszabályozót, mivel ekkor már megnövekedik a felső-légúti megbetegedések kockázata. Amikor tartósabban távol vagyunk az otthonunktól, érdemes csökkenteni a hőmérsékletet, azonban 18 fok alá ekkor sem érdemes menni, mert ezen a hőmérsékleten könnyebben telepszenek meg a penészgombák a lakásban. A fűtésnél is érvényes a 6%-os szabály, de ebben az esetben a hőmérséklet emelése eredményez több energiafelhasználást.