2017 nyarán megkezdődött az építkezés, két évvel később pedig megtörtént az első lakás átadása. Azóta már 125 lakást birtokba vettek, ami a közel 200 lakás kétharmada. A beruházás nehézségeiről, sikereiről és a tapasztalatokról a projektvezetőt, Szekeres Gábort kérdeztük.

A lakások nagy része még tervasztalról kelt el. Mik általánosságban a vevői visszajelzések? Elégedettek a végeredménnyel?

Birtokba adáskor vevőinket nagyon sok új impulzus éri. Látják az egyre teljesebb épületet, a kialakított infrastruktúrát és sok újdonságot a lakásokon belül. Egy birtokba adás 1,5-2 órát vesz igénybe. Ilyenkor a mérnök kollégák bemutatják a lakás megközelítését lakóparkon belül, a lakás működését. Használati útmutatót adnak át. Egyszerre ez elég sok dolog és nem mindenki egyformán tudja befogadni a sok újdonságot. Néhány nap és mindenki megszokja, mit hol talál, mi hogyan működik. Fokozott ilyenkor az izgalom, és boldogok vagyunk, hogy a végeredmény tényleg sokszor annyira elvarázsolja a vevőket, hogy szinte nem is hallják meg, mit magyarázunk nekik.

Az épület homlokzati megoldására volt a legbüszkébb a projekt elején. Most mit emelne ki? 

Ugyanezt. Építésztervezőnk, Gondos Csaba hamarosan pályázatot nyújt be az “Év Homlokzata 2019” elnevezésű pályázatra épületünkön megvalósított szálcement anyagú homlokzatburkolatra. Remélem ez neki is és az épületnek is díjat fog hozni.

Mi volt a projekt legnagyobb kihívása? 

A projekt összehangolt lebonyolítása. A beruházás összes szereplőjének hathatós együttműködésére volt szükség, és úgy gondolom, hogy ezt sikerült megoldanunk.

Picit csúsztak az átadások. Átlagosnak tekinthető ennyi csúszás?

Beruházóként, fővállalkozóként, mérnökként semmilyen indokolatlan csúszást nem akceptálok a kivitelezésben. Ennek ellenére voltak csúszások egyrészt a vevőink általában hónapokig válogatták a szép számú válaszható berendezéseket, burkolatokat, amiket mi eredeti terveinkhez képest csak késve tudtunk rendelni. Több vevőnk többször módosította az adásvételi szerződését adatai változtatásai miatt vagy újabb ingatlanelemek vásárlásával, újabb igények bejelentésével. Mindezek a lekötött építési kapacitásokra alapuló vállalkozói szerződéseink módosításához, átütemezéséhez vezettek. A beruházás résztvevőitől – vevő, eladó, vállalkozók, tervezők, hatóságok – egy együttműködő hozzáállást igényelt, amit utólag sikeresnek értékelek.

Hogyan kezelik az esetleges vevői panaszokat?

Vevői panaszokat két szinten is kezeljük. Először a birtokba adáskor azonnal jegyzőkönyvezzük a vevő észrevételeit, illetve a későbbiekben is van lehetőség megadott elérhetőségünkön az észlelt kivitelezési hibát bejelenteni. Szavatossági kötelezettségünket vállalkozóink javításokkal folyamatosan teljesítik a vevőkkel való időpont egyeztetéseket követően.

125 eddig átadott lakás. Mennyire egységesek és mennyire különbözőek? Amikor egyszerre adnak át sok lakást, van lehetőség arra, hogy a leendő lakók karaktere már most megjelenjen a terekben?

Burkolatok, falszínek, szaniterek, konyhabútorok már adottak ilyenkor, de ezt a vevők választották maguknak, tehát itt már meg tud jelenni az egyéniségük. Akik 1-1,5 éve kötöttek velünk szerződést, azok a lakásuk válaszható elemeit maguk határozhatták meg. Akik most vásárolnak majd a Campus Sétányon otthont, azok az általunk kiválasztott burkolatokat, szanitereket láthatják majd. Vannak a lakásnak azért kötöttségei, amelyhez igazodtak a választások, de a ma divatos színvilág tetten érhető több lakás burkolatának és berendezésének választásán.

Mi volt eddig a legemlékezetesebb lakásátadása?

Minden átadás emlékezetes, mert minden vevőnek is fontos ez a pillanat. Nekem az első lakás birtokba adása a legemlékezetesebb, amely még 2019. augusztus 18-án volt.

Sok dolog majd csak működés közben derül ki, a gépészet a gyakorlatban vizsgázik. Meddig vállalják a szavatosságot?

A jogszabály által előírt 3 éves időszakra vállalt ilyet az eladó. Természetes az épület elemei ennél hosszabb ideig alkalmasak rendeltetés​​ szerű használat mellett a tervezett funkciókra, amely megfelelő és körültekintő üzemeltetés, karbantartás mellett még nagyon sokáig kényelmes, élhető lakhatást biztosít tulajdonosainak, használóinak.

A Campus Sétányon a hozzáadott érték a kert és a zöld terület. A látványtervek egy buja, fitneszparkkal, tűzrakóhellyel, játszótérrel ellátott teret ígértek. Ez a része a projektnek hol áll?

Itt a tavasz, és mi biztosak vagyunk benne, hogy ez lehet a következő szenzáció. Az épület körüli, kerítésen belüli környezetrendezés elemei most kerülnek majd a helyükre. Ezeket csak a lakóközösség használhatja. Többezer négyzetméter kulturáltan kialakított park létesül. A gyermekjátszótér, a fitneszpark és a tűzrakóhely már elkészültek, egyéb berendezések is várhatóak hamarosan. Ahogy az időjárás engedi márciusban a növénytelepítés hiányzó része is megtörténik. Kívánom, hogy a lakóközösség olyan gyönyörű, buja növényzetet neveljen, amilyennek mi a tervezéskor megálmodtuk. Mi a kiváló alapanyagokat, és a gondozási feltételeket biztosítjuk nekik.